14.7.2015

Lempitaiteilijani osa 8 - Juanjo Guarnido

Juanjo Guarnidon nimi ei välttämättä sano monelle mitään. Mutta kun Guarnidon nimeen yhdistetään toinen nimi, Juan Díaz Canales, voi jo useammalle nousta mieleen teossarja Blacksad. Toisin kuin muiden lempitaiteilijoideni kanssa, minulla ei ole selvää muistikuvaa siitä, milloin tutustuin ensimmäistä kertaa Guarnidon kynänjälkeen. Se tapahtui kuitenkin kirjastossa ja nimenomaan Blacksadin myötä, vaikka olin jo tietämättäni nähnyt hänen piirrostyyliään eräässä tietyssä piirroselokuvassa.
Kuva: © Luigi Novi / Wikimedia Commons
Juanjo Guarnido (1967 -) syntyi Espanjan Granadassa, jonka taidekoulussa hän myöhemmin opiskeli maalausta. Uransa aikana hän on tuottanut materiaalia niin pieniin fanzine-lehtiin kuin Marvel Comicsille. Pieni markkina-alue pakotti kuitenkin hänet etsimään muita töitä tv-sarjojen parista. Lisäksi hän on muun muassa työskennellyt Disney-studioiden animaattorina ja vastannut Tarzan-elokuvan (1999) Sabor-leopardin animoinnista. 

Sabor-leopardi. Kuva: wikipedia
Guarnido oli tavannut Juan Díaz Canalesin jo 1990-luvun alkupuolella, jolloin ajatus yhteisen sarjakuvan tekemisestä oli heitetty ilmoille. Lähdettyään Disneyltä Guarnido otti yhteyttä Canalesiin ja he saivat myöhemmin sopimuksen ranskalaisen Dargaud-kustantajan kanssa. Vuonna 2000 ilmestyi ensimmäinen Canalesin käsikirjoittama ja Guarnidon piirtämä Blacksad-albumi Quelque part entre les ombres (Kissa varjoisilta kujilta).

Ensimmäinen albumi.
Sekä kriitikot että yleisö nostivat ensimmäisen Blacksadin suosikkiensa joukkoon. Se voitti Sierren kansainvälisillä sarjakuvafestivaaleilla "Prix de la Découverte" -palkinnon sekä "Avenir"-palkinnon  Lys-lez-Lannoy -festivaaleilla. Kolme vuotta myöhemmin julkaistiin toinen osa Valkoinen valtakunta (Arctic-Nation), joka oli myös valtava menestys saaden useita palkintoja mm. Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Sarjassa on ilmestynyt nyt viisi osaa: edellä mainittujen lisäksi Punainen sielu (Âme rouge, 2005), Hiljainen helvetti (L'Enfer, le silence, 2010) ja Amarillo (2013).

Osien 3 ja 2 kansikuvat kortteina

Blacksad on film noir -henkinen sarjakuva kovaksikeitetystä yksityisetsivästä nimeltä John Blacksad. Tarinat sijoittuvat 1950-luvun Yhdysvaltoihin ja niissä käsitellään rikosten ratkaisujen lisäksi yhteiskunnallisia asioita, kuten rotuerottelua. Valkoisessa valtakunnassa esimerkiksi näytetään Ku Klux Klaanin kokouksia. Punaisessa sielussa puolestaan vilahtaa itse Adolf Hitler.  

Blacksadin hahmot ovat antropomorfisia eli ihmismäisiksi muutettuja eläimiä, joiden laji yleensä kuvastaa niiden luonnetta tai roolia sarjakuvassa. Sarjakuvan kerronta on kuvaukseltaan elokuvallista: ruutujen kuvakulmat ja siirtymät tuovat parhaimmillaan mieleen nimenomaan 1950-luvun dekkarin. Piirrosjälki on maalauksellista ja realistista, eikä ruuduissa esiinny paljoa vauhtiviivoja tai merkkikieltä. Kerronnalle ominaista on myös film noir -elokuville tyypillinen päähenkilön sisäinen puhe, joka näytetään kertojanlaatikoissa.

Nautin Guarnidon töissä nimenomaan hahmoista: miten hän onnistuu yhdistämään ihmisen ja eläimen ja tekemään hahmoista valtavan ilmeikkäitä lajiensa puitteissa. Realistinen piirrosjälki, taustojen yksityiskohdat ja ruutujen film noir -värimaailmat tekevät sarjakuvista taidetta, jota on ilo lukea ja tarkastella. Tutkijana minua viehättää tietenkin myös historiallisten henkilöiden ja paikkojen sekoittuminen fiktiivisten hahmojen maailmaan.


Guarnidon maalaamia potretteja hahmoistaan. (postikorttejani)

Löysin viimeisimmällä Ranskan reissullani pariisilaisesta taidekaupasta kasan Guarnidon Blacksad-postikortteja, joita pidän tallessa sopivaa käyttöä varten. Hänen töitään oli esillä tauluina myös Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla keväällä 2013. Himoitsin niitäkin, mutten todennäköisesti olisi saanut sellaista kuljetettua takaisin Suomeen ehjänä. Ehkä joku toinen kerta.


Sarjakuvista minulta puuttuu tällä hetkellä vain Amarillo, jota pidän piirroksellisesti ehkä sarjan heikoimpana. Se on minun makuuni Blacksadin maailmaan aivan liian värikäs.

Lue ja tutustu:


Lähteenä ja tukena käytetty Wikipedian englanninkielisiä artikkeleita Guarnidosta ja Blacksadista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti